Leto 2022 bo leto izzivov: Kaj kažejo poslovne napovedi za letošnje leto?

  • Domov
  • Leto 2022 bo leto izzivov: Kaj kažejo poslovne napovedi za letošnje leto?

Lahko bi rekli, da je bilo preteklo leto posebno za vsakogar. Koronavirus, ki se je v kratkem času razširil po celem svetu, je marsikomu prekrižal plane – tudi v gospodarstvu in posledično v poslovnem svetu.

 Preteklo leto, ki ga je zaznamoval koronavirus, je bilo za nekatera podjetja kljub vsem izzivom rekordno. Kaj je bil njihov ključ do uspeha? V proizvodnem procesu so ohranjali ustaljeno dinamiko, kljub temu, da so se na poti srečevali s številnimi omejitvami in negotovostmi v dobaviteljskih verigah, od katerih so mnogi večinsko odvisni.

 Leto 2021 zaznamovala velika rast cen energentov, surovin in transporta

 Čeprav je višanje cen zaznamovalo prejšnje leto, ta ni nič manjša v začetku trenutnega leta. Pričakujemo, da se bodo stvari počasi stabilizirale in rast cen znižala, vendar je to odvisno od ekonomskih politik in zahtev glede fiskalnega pravila, ki bi lahko slovensko gospodarstvo postavilo v neugoden položaj. Kljub temu pa napovedi niso zgolj pozitivne.

 Napovedi kažejo, da pričakujemo finančna kriza. Izzive je na več področjih povzročil ravno koronavirus in do sedaj so jih podjetja reševala s pomočjo države, kar pa od zdaj naprej ne bo več možno. Načrtovana je velika rast inflacije, višanje cen energije, delovne sile, transprota in surovin. Težava lahko nastane, ko globalno povpraševanje ne bo več na visoki ravni, kar pomeni, da se povišanje cen ne bo moglo več prenašati v prodajne cene.

 Na podlagi podatkov vsekakor ni skrivati, da bo leto 2022 leto izzivov. Podjetja v večini dražijo svoje izdelke v povprečju za pet odstotkov, vendar kupci, ki vedo, za kaj gre, razumejo težavo inflacije in posledično odločitve podjetij.

Številna podjetja opozarjajo tudi, da problem dobav surovin in polizdelkov ni samo v zviševanju cen, ampak tudi v tem, da se nekaterih sploh ne bo dalo dobiti.

 Prav tako napovedi kažejo, da bo leto 2022 prineslo veliko avtomatizacije in digitalizacije proizvodnih procesov, s katerim bodo številna podjetja rešila pomanjkanje kadrov. Pri tem je pomemben vidik, da bo šlo za okolju prijazno tehnologijo, ki pa prinaša druge izzive - na primer vrtoglave cene.