Rojstvo bitcoina

About

Za uraden zagon te kriptovalute velja datum 3. januar 2009 – na ta dan se je zgodilo prvo rudarjenje bitcoina. Rudarjenje je izraz, ki v svetu kriptovalut pomeni procesiranje kripto transakcij. Bitcoin temelji na tehnologiji »verige podatkovnih blokov« – bloki so sestavljeni iz transakcij, ki jih morajo rudarji preveriti in potrditi. Za uspešno rešitev bloka transakcij je rudar nagrajen z novimi bitcoini. Na tak način se tudi ustvarjajo novi kripto kovanci.

Če poenostavimo – vse transakcije so zabeleženi v javni knjigi, ki je hkrati shranjena na milijonih različnih strežnikov (nimamo neke entitete, preko katere bi šle vse transakcije). To knjigo sestavljajo bloki, ti bloki pa so sestavljeni iz posameznih transakcij.

Skratka, na ta dan je bil potrjen prvi blok transakcij, za katerega je bila izplačana nagrada 50 bitcoinov. V tem bloku, poimenovanem tudi blok 0 (nič), najdemo tudi kodirano sporočilo in sicer naslov članka iz takratne številke časopisa London Times. Članek je govoril o škandalu, povezanem z bankami in politiko. Ugiba se, da je želel Satoshi Nakamoto, prvi rudar, s tem sporočilom zabeležiti dan zagona in hkrati pokazati na težave, ki bi jih kriptovaluta rešila.

Blok 0 je edinstven, saj njegova nagrada ne more biti nikoli porabljena za pošiljanje. Skozi teh 12 let pa so lastniki bitcoinov vztrajno pošiljali manjše vsote na naslov denarnice bloka 0. Transakcije so opremili z raznimi sporočili osebi Satoshi Nakamoto, večinoma pa ljudje v teh sporočili Satoshija prosijo za denar. Teh transakcij se je nabralo za skoraj 19 bitcoinov – teh 19 bitcoinov pa gospod ali gospa Satoshi lahko porabi po mili volji, če ima še vedno dostop do bloka 0.

8. januarja, torej 5 dni kasneje, je bila preko iste spletne strani o kriptografiji oznanjena prva različica programske opreme za rudarjenje bitcoinov. Samo en dan kasneje je bil tako potrjen drugi blok transakcij oziroma »blok 1«. S tem dogodkom se je tudi uradno začelo rudarjenje, saj so zdaj lahko bitcoin rudarili vsi.

Za vas smo zato prevedli whitepaper v slovenščino – dokument, kateri je predstavil problematiko trenutnega finančnega sistema in opisuje, kako bi lahko ta problem s pomočjo bitcoina in blockchain omrežja rešili.

Prijetno branje!