Prihodnost nepremičninskega plačevanja

KRIPTOVALUTA. Nedvomno ena najbolj priljubljenih besed v finančnih in investicijskih krogih. Pri nekaterih beseda "kriptovaluta" vzbuja občutke navdušenja, pri drugih pa nič drugega kot zavijanje z očmi. Zdi se, da imajo vsi trdno mnenje za ali proti temu napredujočemu konceptu.

Tisti, ki se ukvarjajo z naložbami v nepremičnine, radi razpravljajo o neskončnih strategijah za zbiranje, izmenjavo in preoblikovanje svojih hiš, zgradb, zemljišč in nepremičnin. Ni čudno, da se področja kriptovalute in nepremičninske industrije ves čas prepletata.

Bitcoin je digitalna oblika denarja.    Bitcoin je prva kriptovaluta, njen »whitepaper« (za vas, smo whitepaper tudi prevedli, najdete ga v blogu Rojstvo bitcoina) je bil izdan 28. oktobra leta 2008, prvi Bitcoin pa naj bi bil ustvarjen v začetku leta 2009. Uporabnikom omogoča pošiljanje in prejemanje digitalnega denarja. Za prenašanje ne potrebujemo nobenih stroškov, le internetno povezavo.

Toda za razliko od fiat valut, ki smo jih vajeni, centralna banka Bitcoina ne nadzoruje. Namesto tega finančni sistem v Bitcoinu upravlja na tisoče neodvisnih računalnikov, razporejenih po vsem svetu. Vsakdo lahko sodeluje v tem ekosistemu oz. blockchainu tako, da na svojem računalniku poganja odprtokodno programsko opremo.

Za primer lahko samo navedemo lastnosti dobrega denarja:

  • Redkost: Tukaj lastnost ne opredeljujem na količini temveč na težavnost pri proizvodnji dodatne količine valut. Veliko lažje je izdelati bankovec/kovanec, kot zrudarit novi bitcoin.
  • Razčlemba: Bitcoin lahko razdelimo na zelo veliko število majhnih delov, rečemo jim Shatoshiji. 100 milijonov Shatoshijev enačimo z enimi bitcoinom.
  • Lahek transport: Če želimo na jug Amerike dostaviti denar, zato potrebujemo ogromno dejavnikov, ki se morajo pokriti, da bo ta denar prispel. Vrednost nekaj miljonov bitcoinov lahko prenesemo kamor želimo v nekaj minutah.
  • Težko ponaredljiv: Bitcoin je nemogoče ponarediti, saj za tem stoji omrežje blockchain, ki to onemogoča.

Kako se lahko kriptovaluta uporablja na nepremičninskem trgu?

Čeprav se kriptovaluta pogosto šteje za nastajajočo tehnologijo, je dejansko prisotna že več kot desetletje, s koreninami, ki segajo še dlje. Zdi se novo le zato, ker druge industrije začenjajo videti prednosti uporabe valute, ki temelji na blockchainu.

Po poročanju Newsweeka je bilo stanovanje v Ukrajini prva nepremičnina, kupljena in prodana z uporabo blockchaina v letu 2017. Sodobni kupci stanovanj uporabljajo kriptovaluto za svoje potrebe po nakupu in prodaji nepremičnin. V tujini je nakup nepremičnine ali plačilo provizije v kriptovalutami že prakso, zato bomo to skušali dosežti tudi v Sloveniji.

Ker  pri Lunarju želimo biti v koraku s časom v prihodnje planiramo nekaj posebnega...

Za več klikni: Lunar nepremičnine - Go.Crypto