Zakaj je nakup nepremičnine v negotovih časih še vedno smiselna naložba?

Nepremičnine so med Slovenci še vedno ena najpriljubljenejših naložbenih možnosti, kar nakazuje tudi dejstvo, da se cene na trgu še vedno niso umirile. Ko govorimo o nepremičninah, govorimo posredno tudi o zemlji oziroma zemljiščih, na katerih so zgrajene. Zemlja je, v nasprotju s številnimi drugimi naložbenimi možnostmi, končna dobrina, s katero si potrošnik s potencialnim nakupom, zagotovi svoj »del sveta«. S tem si lahko v prvi vrsti rešuje osebni stanovanjski problem oziroma poteši svoje investicijske ambicije.

V investicijskem smislu so nepremičnine bistveno manj tvegana naložbena možnost, kot na primer vrednostni papirji ali kriptovalute. Se pa na drugi strani v večini primerov investicija v njih, bistveno kasneje povrne. Prav tako je, v primeru investicijskega nakupa nepremičnine, potrebno razmisliti o likvidnosti le-te. Sigurno v tem primeru veliko vlogo igra sama lokacija nepremičnine (Ljubljana ter obalne občine so bistveno bolj zaželene od drugih delov Slovenije),  kvadratura oziroma tip nepremičnine (stanovanje/hiša, večja/manjša). Pri investicijskem nakupu nepremičnine moramo sprejeti tudi dejstvo, da se lahko cena le-te, v določenem trenutku oziroma obdobju, bistveno zniža (v primeru nakupa s posojilom lahko cena nepremičnine v določenem obdobju pade pod vrednost vzetega posojila).

Nekoliko drugačno zgodbo, pa lahko spremljamo, v primeru nakupa nepremičnine za reševanje stanovanjskega problema. Poleg cene in kvadrature je tukaj potrebno premisliti tudi o tem, ali kupiti novo ali rabljeno stanovanje. Ni nujno, da so rabljena stanovanja vedno boljša, saj so nekatera potrebna temeljite prenove, ki je v današnjem obdobju,  ob povečanji draginji, lahko velik zalogaj. Obnova lahko ob nenehni dražitvi materialov in storitev tako preseže 600 EUR/m2. Prav tako je potreben temeljit razmislek pri nakupu stare hiše,  saj je pri tem potrebno upoštevati, da imajo starejše hiše slabši prostorski (več manjših prostorov) ter slabši energetski izkoristek.

Tukaj  je na mestu tudi razmislek, o rušitvi takšnega objekta ter postavitev novega. Rušitev pa seveda ni odvisna samo od energetskega vidika, temveč tudi od pogojev, ki jih imajo nekatere starejše stavbe, ki so zaščitene kot kulturna dediščina.  Da bi se kar najbolje izognili vsem nevšečnostim ter pastem pri nakupu nepremičnine, je izbira nepremičninskega agenta ključna.

Tukaj  je na mestu tudi razmislek o rušitvi takšnega objekta ter postavitev novega. Rušitev pa seveda ni odvisna samo od energetskega vidika, temveč tudi od pogojev, ki jih imajo nekatere starejše stavbe, ki so zaščitene kot kulturna dediščina. Da bi se kar najbolje izognili vsem nevšečnostim ter pastem pri nakupu nepremičnine je izbira nepremičninskega agenta ključna.